Máta zn. duševní pohodu

6.10.2020

Typickou vůni máty zná téměř každý. Tato aromatická léčivka by během léta neměla chybět ani ve vaší zahrádce. Na zimu si ji můžete usušit, zamrazit a používat ji na různé zdravotní neduhy až do dalšího roku. 

Máta peprná se latinsky označuje jako Mentha piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám nebo větrové koření. Jedná se o vytrvalou bylinu, za jejíž zemi původu je považována Anglie, případně celá západní Evropa. Postupem času se ale máta rozšířila i do dalších částí světa. Dnes se zde vyskytuje až ve čtyřiceti různých druzích.

máta.1.jpg

Blahodárné účinky máte peprné

Chuť máty peprné je tak výrazná, že ji v jídle nebo v čaji pravděpodobně ihned rozpoznáte. Zatímco jedni silně aromatickou chuť a vůni peprmintu vítají, jiným je zase nepříjemná. Pokud vás ale trápí některé z níže zmíněných problémů, máta rozhodně stojí za vyzkoušení, jelikož dokáže opravdu pomoci.

Máta peprná je známá především pro své pozitivní účinky na trávení. Běžně se tak přidává do žaludečních čajů. Výrazně zlepšuje žaludeční potíže, jelikož podporuje vylučování žaludečních šťáv a tvorbu žluči. Navíc její užívání prospívá i při problémech s nadýmáním nebo nechutenstvím.

Mátu peprnou doporučujeme dále vyzkoušet při nachlazení. Rýma, kašel, bolest krku nebo hlavy. Na všechny tyto zdravotní potíže máta pomáhá (ideálně by se měla inhalovat). Vnitřně ji můžete užívat také na nespavost, stres nebo na bolesti hlavy a migrény. Máta nejen posílí vaše nervy, ale také působí jako přírodní afrodiziakum.

Účinné látky v mátě peprné

Listy máty peprné obsahují až 2 % silic, z nichž je nejvíce zastoupena silice mentolu a menthonemu (cca 60 %). Máta má dále vysoký obsah menthofuramenu, piperotu, tříslovin, hořčin, flavonoidů a kyseliny octové. Celkem obsahuje přibližně čtyřicet účinných látek. Její chuť je palčivě kořeněná, větrová a chladivá.

Z rostliny se sbírá pouze nať s listy. Nať je ideální sklízet před rozkvětem máty, tedy od června do září. Sušit ji můžete ve stínu nebo ve speciální sušičce potravin. Teplota by ale při sušení neměla přesáhnout 40 stupňů. Skladovat byste ji měli na suchém a vzdušném místě. Pokud nemáte kam sušenou mátu uložit, můžete si ji také zamrazit.

Mátový čaj si můžete připravit tak, že čerstvé či sušené listy zalijete vařící vodou, přikryjete a necháte 15 minut louhovat.

Přehled účinků:

·      posiluje přirozenou obranyschopnost – imunitní systém

·      navozuje duševní pohodu – relaxaci

·      pomáhá na žaludeční a střevní problémy

·      je účinná na potíže se žlučníkem a žlučovými kameny

·      užívá se na nespavost a stres

·      pomáhá na nachlazení

·      posiluje játra a slinivku

·      působí protizánětlivě a dezinfekčně

·      posiluje nervovou soustavu a zbavuje stresu

 

 

 

woykoff2017 > Novinky > Máta zn. duševní pohodu